background
Politisk debat før valget

På torsdag kan landets elever i 8. og 9. klasse stemme til skolevalget, som Folketinget står bag. Forud for valghandlingen har eleverne på Nøvlingskov i samfundsfag-timerne haft fokus på politik. 9. klasserne har i grupper fokuseret på hver deres mærkesag, som de mandag formiddag skulle fremlægge og argumentere for, mens eleverne i 10. kl. havde forberedt indlæg og spørgsmål til debatten med politikerne. For mandag formiddag mødte politikere fra fem politiske partiers ungdomsorganisationer op for at debattere og præsentere hver tre mærkesager.

Signe mener, at det har været en god måde at forberede valget på:
"Det bedste var café-debatten, hvor der var bedre mulighed for spørgsmål og dialog. Jeg er blevet mere bevidst om, at der er mange forskellige sager og emner, man som politiker skal have en holdning til og kunne argumentere for."
Politikerne skulle først medvirke i en café-debat, hvor Nøv-eleverne i mindre hold havde god mulighed for høre på og debattere med de fem unge politikere. Anden halvdel var en paneldebat, hvor mange forskellige emner og mærkesager blev vendt.
"Paneldebatten var spændende, fordi man kunne sammenligne politikernes holdning," siger Christian, "og nogle af partiernes holdning var faktisk lidt anderledes i forhold til det, jeg havde forventet."
Der er ingen tvivl om, at eleverne har haft en noget anderledes form for samfundsfag-undervisning, som både har været engagerende og lærerig ved at sætte fokus på den politiske debat og holdninger.
"Selv ved middagsbordet efter paneldebatten fortsatte snakken om aktiv dødshjælp, og den slags emner plejer vi ikke at drøfte hen over maden," fortæller Signe.

g