background
Oplevelse for livet

De 33 elever og tre lærere besøgte i hold tre forskellige projekter under det fælles projekt "Minglabar Myanmar", der arbejder for at styrke lokale unges engagement i samfundet.
- I projekterne, som YMCA står bag, så vi ofte børn sammen med frivillige fra Myanmar. Faktisk var vi meget sammen med de lokale, som var meget imødekommende og interesserede i at være sammen med os, fortæller Elisabeth Old Nørgaard, der var en af eleverne på turen.
- Vi besøgte et projekt, hvor børn får mulighed for at komme i børnehave, og så hvordan der på en klinik ydes gratis lægehjælp til bl.a. gravide kvinder, fortæller Martin Breinholt, der var med på samme hold.
- I løbet af de tre dage hvor vi var på projektbesøg, så vi også, hvordan man uddanner og vejleder lokale landmænd, siger Elisabeth, og fortsætter: Projektet går jo meget ud på at lære især unge mennesker at give udtryk for deres mening og komme ud med deres holdninger.

Både Martin og Elisabeth giver udtryk for, at turen har mere end levet op til forventningerne. De to uger har været en god blanding af deltagelse i og besøg på projekterne, hvor nogle af de andre elever fik set en betydeligt fattigere del af Myanmar, og så nogle lidt mere turistprægede oplevelser af det smukke land.
- Det var specielt at være hvid blandt de lokale, der helt tydeligt ikke var vant til at se mennesker med den hudfarve, fortæller Elisabeth - der er ikke mange turister i landet.
Martin mener, at pengene bliver brugt meget forkert i landet: - det er meget delt mellem rig og fattig. I hovedstaden er der mange flotte bygninger som fx den kæmpestore parlamentsbygning, mens der kort derfra er fattige slumkvarterer.

- Det har været en oplevelse for livet, slutter Elisabeth og Martin, der kun kan opfordre andre unge til at tage af sted, hvis chancen byder sig. Og det er der enighed, da samtlige 33 elever i den skriftlige evaluering har anbefalet rejsen til Myanmar.

g